Skötarsystemet

Skötarsystemet Nässjö Ridklubb

Skötarutbildningar och möjlighet till skötaransvar på Nässjö Ridklubb syftar till att stärka en gemensam kunskapsbas och förtydliga vårt gemensamma ansvar att skapa en trygg, säker och trivsam stallmiljö för både människor och hästar.

I skötarutbildningen är ridsportens ledstjärnor och stallreglerna i Nässjö Ridklubb ett viktigt inslag. Det för att förtydliga VAD som gäller i stallet på Nässjö Ridklubb och HUR vi förväntas uppträda mot varandra och hästarna, se uppdaterade anslag på hemsidan och i stallet.

Skötarutbildning och möjligt skötaransvar 9-12år

Skötarutbildningens första steg ger barnen/ungdomarna grundläggande kunskaper om skötsel av häst, stall och utrustning. Utbildningen är upplagd på två tillfällen á 3h, inkl föräldrarinformation, och utgår bla från utbildningshäftena "Mini gnägg och Maxi gnägg".

Skötaransvaret innebär att barn/ungdomar 9-12år får möjlighet att i vuxens sällskap vara i stallet minst 1g/veckan och utföra grundläggande skötsel av just häst, stall och utrustning, enskilt alternativt i grupp.

De skötare som 10g eller fler varje termin har utfört sitt uppdrag uppmuntras varje termin med en liten gåva.

Skötarutbildning och möjligt skötaransvar 13+

Skötarutbildning för de ungdomar som fyller 13 år och uppåt är nu också igång sedan ht2016. Utbildningen är upplagd på fyra tillfällen á 3h och med utgångspunkt från boken "Vi i stallet".

Skötaransvaret för 13+ innebär att de utifrån en specifik sköthäst på ridskolan får ett utökat ansvar för skötsel av häst, utrustning och stall minst 1g/v. Här ingår också ett ansvar för att ex vara medhjälpare vid någon av Ungdomssektionens aktiviteter under varje termin, medhjälpare vid en helgjour eller stallvärd och ledare vid nybörjarlektioner.

De skötare som 10g eller fler varje termin utfört sitt skötaransvar uppmuntras med en extra ridlektion.

Uppdaterad: 09 SEP 2017 11:44