Information för elever

Välkommen till oss på Nässjö Ridklubb!

För att det ska vara säkert och trevligt att vara i stallet är det viktigt att man följer nedanstående information. Som vuxen ansvarar du för ditt barn/ungdom.

Innan lektionen

• Du bör vara här senast 20 minuter innan lektionens början. Så du hinner göra i ordning din häst, är din häst inne på lektion hjälp gärna dina kamrater.

• Hjälm vid ridning och hantering av hästar. Finns att låna men vi rekomenderar att du köper en egen så fort du vet att du ska fortsätta.

• Säkerhetsväst är inte ett krav men en väl tillpassad väst är en rekommendation. Vid hoppning och uteritt är det oblikatoriskt för ryttare under 18 år, för din säkerhet. Finns att låna.

• När du rider behöver du ha skor/stövlar med klack för att inte skon ska fastna i stigbygeln.

• Uppsatt hår

• Kläder som sitter åt kring kroppen och jacka utan luva.

• Gå på toaletten innan lektionen

• Inget tuggummi på ridlektioner.

• Stäng av ljudet på din mobiltelefon och aktivitetsarmband.

• Undvik stora smycken och hängade örhängen.

• Aldrig mer än 2 personer inne hos hästen samtidigt

• Använd de krokar som finns eller ställ dina saker i omklädningsrummet så stallgången hålls fri från saker.

• Stallet är hästarnas hem och där vill de ha det lugnt utan stoj och stim. Prata därför istället för att skrika och spring inte i stallgången.

• Alla hästarna ska bindas upp vid hantering, om inget annat anges. (Vänd spilthästarna.)

• Vi har ”godisförbud” till hästarna för att de inte ska börja tigga och leta efter godis i våra fickor. Var snäll och respektera detta så får vi lugna och snälla hästar som hellre blir extra borstade som beröm.

• När du sadlar, dra bara löst åt sadelgjorden. Det går att släppa på högersidan. Det räcker att den sitter löst tills hästen är inne i ridhuset. Drar man för hårt direkt tycker hästen det är obehagligt och vill kanske inte bli sadlad i fortsättningen.

• Ridlärarna delar ut hästar efter din kunskapsnivå och hästarnas arbetsfördeling.

• Det är förälder eller målsmans ansvar att se till att det finns någon som kan hjälpa ett barn i stallet. Vi jobbar för att det alltid ska finnas någon från klubben behjälplig men vi behöver bli fler ideella som hjälper till. Var med du också.

• Vänta kvar i stallet tills ridläraren hälsar att ni kan komma in. Bilda ej kö utanför manegen.

Under lektionen

• Som nybörjare ska du ha med dig en ledare till hästen som klarar av att leda och springa med hästen första terminen.

• Du ansvarar för att ta med dig lämpligt ridspö till ridhuset.

• Ändra stigläder och ta av dig kläder i skrittpauser. Be ridläraren hålla i hästen.

• Toalettbesök under lektionstid är inte lämpligt.

• I ridhuset är det ridläraren som för talan.

• Sitter du som åskådare på läktaren, tänk på att hålla ljudnivån låg då det hörs ner till manegen.

• Du får gärna filma/fota din elev men undvik att få med andra elever och lägg inte ut filmer med ljud.

• Efter avsittning vänta på instruktion från ridläraren innan du går tillbaka stallet.

Efter ridpasset

• Sköt om hästen och vänd tillbaka spilthästarna och släpp loss boxhästarna.

• Gör rent bettet och häng tillbaka utrustningen.

• Häng tillbaka lånad väst och hjälm.
  • Borsta gärna av hår och smuts från benskydd, sadelgjord och schabrak så håller de sig fräscha längre.

Övrigt

• Du får gärna komma fler dagar än din riddag. Man får gärna borsta och pyssla om hästarna. Ridande elev har förtur till sin häst.

• Stallet är öppet vardagar och söndag 15.00-19.00. Lördagar stängt utan vid speciella tillfällen.

• Man får ej vistast i hagar pga. säkerhetsskäl.
Uppdaterad: 11 OKT 2020 16:04 Skribent: Josefin Stjern Svensson

Lövhult ridanläggning 1